IŠ ANKSTO SUDAIGINTI SODINUKAI PAILGINA AUGIMO SEZONĄ

IŠ ANKSTO SUDAIGINTI SODINUKAI PAILGINA AUGIMO SEZONĄ

Vasario ir kovo mėnesiais galima sėti augalus, kuriems reikia ilgo vegetacijos laikotarpio, pavyzdžiui, pomidorus, paprikas ir aitriąsias paprikas. Greitai augančių augalų sėjimas turėtų būti gegužės pradžioje, kad daigai nespėtų peraugti.

IŠ ANKSTO SUDAIGINTI SODINUKAI PAILGINA AUGIMO SEZONĄ

Vasario ir kovo mėnesiais galima sėti augalus, kuriems reikia ilgo vegetacijos laikotarpio, pavyzdžiui, pomidorus, paprikas ir aitriąsias paprikas. Greitai augančių augalų sėjimas turėtų būti gegužės pradžioje, kad daigai nespėtų peraugti.

Sodinukų auginimas yra geras būdas sulaukti ankstesnio derliaus. Mūsų vasaros yra pernelyg trumpos, todėl visų čia auginamų daržovių derliaus nespėsime nuimti iki šalnų, o gėlės nepražys, jei jų daigų neužauginsime patalpoje. Šviesios palangės puikiai tinka sodinukams auginti.

Sėklų daiginimas prasideda jų sėjimu

Sėkloms daiginti idealiai tinka Biolan Sėjimo ir pikavimo žemė. Šiame substrate yra naudingų medžiagų, apsaugančių daigų šaknis ir skatinančių jų augimą.

Dirvožemį, kuriame daiginamos sėklos, prieš sėją reikia sudrėkinti; tinkamas vandens kiekis – apie 1 dl vandens/1 l dirvožemio. Prieš sėjant dirvos paviršių reikia išlyginti. Jei dirvožemis drėkinamas iš anksto, pasėjus pakanka tik papurkšti, kad sėklos nepajudėtų jas laistant. Sėklos padengiamos sėklų storio dirvožemio arba smėlio sluoksniu, o sėklos arba daigykla  uždengiamos stikliniu indu arba permatoma plastikine plėvele, kad drėgmė pasiskirstytų tolygiai. Labai smulkių sėklų visai nereikia uždengti. Dirvožemio paviršiuje galima palikti, pvz., tokias sėklas:

  • Valero sprigių
  • Begonijų
  • Daugiamečių saulučių
  • Heliotropų
  • Žioveinių
  • Lobelijų
  • Petunijų
  • Paprastųjų rusmenių
  • Raudonųjų šalavijų
  • Kvapaus tabako
Kuvagalleria1

Daugus auginti padeda Biolan Kiminų tabletės

Jei manote, kad laistote per gausiai, rinkitės lengvai naudojamas Biolan Kiminų tabletes. Biolan Kiminų tabletės sugeba sulaikyti vandenį, bet tuo pačiu išlaikyti šaknims reikiamą  oringumą.

Dažniausia problema daigų augimo fazėje – augalo šaknų uždusimas dėl perlaistymo. Kiminų tabletės išsaugo pakankamai oringą struktūrą, net kai yra drėgnos. Auginimo substrate samanų pagrindu nesusidaro pelėsis, o tai yra privalumas auginant daigus.

Sužinokite daugiau apie išankstinį auginimą tabletėse

Daigams sudygus tikrinama, ar temperatūra po vazoną dengiančiu stiklu arba plastiku nėra per aukšta. Saulėtomis dienomis dangtis nuimamas arba bent jau užtikrinama ventiliacija. Kai sėklos sudygsta, Biolan Mini šiltnamio dangtelį galima nustatyti į vėdinimo padėtį.

Į kiekvieną tabletę sodinama po vieną sėklą ir palaistoma.

Jokaiseen sammalnappiin istutetaan yksi siemen ja kastellaan sitten.

Sodinukų sodinimas į vazonus

Daigai, paauginti daigyklose, sodinami į vazonėlius tada, kai išleidžia pirmuosius lapelius. Sodinukams sodinti į vazonus idealiai tinka Biolan Sėjimo ir pikavimo žemė.

Daigai, augantys tabletėse arba mažuose vazonėliuose, augalui augant persodinami į didesnius vazonėlius.

Agurkų, moliūgų ir kukurūzų sėja

Agurkų, moliūgų ir saldžiųjų kukurūzų daigų augimo laikotarpis – tik 3-4 savaitės, todėl juos geriau pradėti daiginti tik gegužės pradžioje. Šių daržovių sėklos yra pakankamai didelės, todėl jas galima sėti į atskirus vazonėlius. Su daigeliais elgiamasi taip pat, kaip ir su išsklaidytais daigeliais, tačiau daugeliu atvejų daigeliai gali augti tame pačiame vazonėlyje visą jų augimo laikotarpį.

Sukultūrintų augalų rūšių sėjos datos

Kuvagalleria3

Tręšimas daigų augimo metu

Praėjus kelioms savaitėms po persodinimo, kai daigai įsišaknija, laikas pradėti juos tręšti. Pageltę apatiniai daigų lapai yra aiškus ženklas, kad juos reikia papildomai patręšti. Tręšti galima trąšomis, sumaišytomis su laistymo vandeniu, arba papildomomis trąšomis, įberiamomis į dirvožemį vazone.

Biolan Natūralaus maistinio skysčio augalams arba Biolan Jūros dumblių ekstrakto įpilama į vandenį prieš kiekvieną laistymą.

Papildomai tręšti galima lėtai išsiskiriančiomis (organinėmis) trąšomis, pavyzdžiui, Biolan Granuliuotu vištų mėšlu arba Biolan Natūraliomis trąšomis. Papildomų trąšų galima įdėti į vazonėlį sodinant daigus.

Vazono krašte, iki dugno, padaroma skylutė, į kurią beriamos papildomos trąšos. Svarbu, kad trąšos nesusimaišytų su dirvožemiu. Išsamias tręšimo instrukcijas rasite ant trąšų pakuotės.

Ant trąšų užbarstomas plonas dirvožemio sluoksnis, kad jos nepritrauktų vabzdžių. Papildomos trąšos išskiria maistingąsias medžiagas visu daigo augimo metu, o daigui laistyti tereikia vandens.

Kuvagalleria2