ŽIEMOS KOMPOSTAVIMO PATARIMAI!

ŽIEMOS KOMPOSTAVIMO PATARIMAI!

ŽIEMOS KOMPOSTAVIMO PATARIMAI!

„Biolan“ greitoji kompostinė 220 eco su šilumos izoliacija leidžia kompostuoti ištisus metus. Susipažinkite su „Biolan“ patarimais, kaip kompostuoti net ir spaudžiant šalčiui.

Kompostas išskiria šilumą komposto mikroorganizmams skaidant šviežias atliekas. Patikimai ir gerai izoliuotoje „Biolan“ greitojoje kompostinėje 220 eco mikroorganizmų gaminama šiluma išlaikoma ištisus metus.

1. Reguliariai papildykite kompostinę naujomis atliekomis

Kompostinę reguliariai papildykite naujomis atliekomis. Žiemą kompostinę atliekomis papildykite 3–4 kartus per savaitę. Kuo daugiau mikroorganizmai turės naujų atliekų, kurias reikia suskaidyti, tuo aukštesnė temperatūra išliks.

2. Kad kompostas neužšaltų, turi būti pakankamai sausųjų medžiagų

Per drėgnas kompostas atvėsta ir žiemą lengvai užšąla. Todėl yra svarbu pridėti pakankamai sausųjų medžiagų. Pakankamas kiekis – ne mažiau kaip trečdalis atliekų kiekio. Sausosios medžiagos užberiamos ant komposto masės –  jos veikia kaip izoliatorius ir saugo šiltą komposto masę nuo dangčio lašančio šalto kondensato.

Tinkamos kietosios medžiagos yra rūgštinės ir sugeriančios organines medžiagas, pavyzdžiui, durpės ir stambios medžio žievės drožlės. Durpės sugeria drėgmę ir komposto masėje išlygina drėgmės skirtumus. Be to, durpės suriša kvapus ir dujomis išsiskiriantį azotą. Sausųjų medžiagų funkcija – palaikyti komposto masės purumą. „Biolan“ komposto ir sausųjų tualetų durpės yra puikiai tinkanti naudoti žiemą komposto sausoji medžiaga.

3. Kompostinę tuštinkite ir žiemą

Kadangi atliekas pilame ištisus metus, kompostinė turi būti ištuštinama ir žiemą. Nuolat kompostuojančių kompostinių, pavyzdžiui, „Biolan“ greitosios kompostinės 220 eco apačioje yra subrandinta komposto masės dalis. Ši komposto dalis yra praėjusi karštąją fazę ir jau atvėsusi. Ištuštinus atvėsusią komposto masę iš kompostinės, kompostavimo procesas pagerėja. Vienu metu ištuštinama ne daugiau kaip 1/3 komposto masės tūrio.

4. Sumažinkite ventiliacijos lygį

„Biolan“ greitosios kompostinės 220 eco ventiliaciją galima reguliuoti ant kompostinės priekinės dalies esančiu oro reguliavimo vožtuvu. Jeigu ventiliacija yra nustatyta žemesniu lygiu, į kompostinę iš lauko patenka mažiau šalto oro. Oro reguliavimo vožtuvą galima nustatyti į 20 padėtį – tada oro patekimo anga yra atidaryta tik 20 proc.

5. Atsargiai išmaišykite kompostą

Maišant kompostą šaltu oru kompostinė atvėsta. Todėl žiemą kompostą pakanka pamaišyti kas tris-keturias savaites. Parankiausia maišyti su „Biolan“ komposto maišikliu. Skirtingų komposto sluoksnių maišyti nereikia, pakanka pamaišyti tik paviršių, apie 40 centimetrų gyliu.

6. Papildoma šiluma ir maistinės medžiagos padeda pakelti temperatūrą

Atliekos ỹra net vėsiu oru, bet lėčiau. Masei atšalus iki minus penkių laipsnių, atliekų irimas sustoja. Užšalimas nepažeidžia kompostinės ir komposto masės, tačiau kompostinė prisipildo kur kas greičiau nei įprastai.

Sustojus kompostinės darbui ir pritrūkus vietos joje, į komposto masę galima pridėti maisto medžiagų ir išorinės energijos. „Biolan“ komposto fermentacijos stimuliatoriaus sudėtyje yra komposto mikrobams būtinų maistinių medžiagų. Todėl reguliarus „Biolan“ komposto fermentacijos stimuliatoriaus naudojimas, ypač žiemą, skatina kompostavimą.

Komposto masę galima sušildyti kelioms dienoms į komposto viršutinį sluoksnį užkasus karštu vandeniu pripildytus butelius. Atvėsusiam kompostui sušildyti galima naudoti ir elektrinį „Biolan“ komposto šildytuvą. Su juo greitai ir be pastangų atšildysite net užšalusią komposto masę.