Pomidorų ir paprikų auginimas

Pomidorų ir paprikų auginimas

Pomidorų ir paprikų auginimas

Kovas – tai laikas, kai bunda gamta ir su kiekviena diena vis labiau pavasarėja, o tikrieji gamtos mylėtojai su džiaugsmu planuoja pirmuosius darbus sode. Jei norite patys užsiauginti sodinukų, tai kovas yra pats geriausias laikas sėti pomidorus ir paprikas (saldžiąsias paprikas). Saldžiosios paprikos pasižymi lėtu augimu, todėl reikia paskubėti jas pasėti.

Pomidorų sėjos laikas skiriasi priklausomai nuo to, kur jie bus toliau auginami: jei auginsite šiltnamyje, sėklas reikėtų pasėti kovo pradžioje arba viduryje, jei auginsite atvirose lysvėse – kovo pabaigoje arba balandžio pradžioje.

Prieš pradedant sėti, pirmiausiai kruopščiai užpildykite substratu vazonus, indelius ar auginimo lovelius. Jei sėsite kiekvieną sėklą į atskirą indelį, ateityje išvengsite pikiavimo.

Sėjinukams auginti geriausiai naudoti specialų, tam skirtą substratą – „Biolan Sėjimo ir pikiavimo žemė“, kurį galima įsigyti sodininkystės parduotuvėse.  Šis substratas nuo kitų skiriasi tuo, kad yra praturtintas maistinėmis medžiagomis ir mikroelementais, jo struktūra tinka tolygiam sėklų daigumui. Substrate nėra piktžolių sėklų, patogenų ir kenkėjų.

Sėjimo substratu užpildykite vazonus ar lovelius, šiek tiek paspauskite, kad nesusidarytų oro ertmės, kurios neleidžia vandeniui prasiskverbti į šaknis daigumo metu. Substratas neturi būti per daug suspaustas, kitaip sodinukų šaknys negaus oro, nesivėdins ir gali sunykti.  Substratas turi būti drėgnas, bet ne šlapias, nes per didelis drėgmės kiekis neleidžia šaknims kvėpuoti.

Sėjos gylis ir temperatūros svarba

Sėkite po 1-2 sėklas, užpilkite substratu. Optimalus gylis yra penkis kartus didesnis už pačios sėklos dydį. Pavyzdžiui: 2 mm sėklos turėtų būti sėjamos į 1 cm gylį. Rekomenduojamas pomidorų ir paprikų sėjos gylis yra 0,5–1 cm. Po sėjos sėklas reikia palaistyti (geriausia purškiant) ir uždengti plėvele.

Svarbus sėklų daigumo ir daigų vystymosi veiksnys yra optimali temperatūra. Pomidorų daigams optimali substrato temperatūra yra 24–26˚C, o paprikoms labiau patiks - 26–28˚C temperatūra. Kai tik pasirodys daigai, nuimkite plėvelę ir pastatykite sodinukus šviesioje bei šiltoje vietoje. Norint išvengti sodinukų peraugimo (ištįsimo), rekomenduojama 2-3 dienas po sudygimo sumažinti oro temperatūrą 2–3 laipsniais.

Teisingas pikiavimas

Sodinimo loveliuose sudygusius pomidorų ir paprikų sodinukus pikiuoti reikia tada, kai pasirodo pirmieji du tikri lapeliai. Sodinti reikėtų į maždaug 10–12 cm dydžio vazonus, šiek tiek giliau, nei augo loveliuose. Tai reikia padaryti kuo greičiau, kol šaknys nėra per daug išsišakojusios, išsiplėtusios į šalis (palankus laikas po skilčialapių atsiradimo). Persodinti į vazonus sodinukai statomi gerai apšviestoje vietoje, namų sąlygomis – dažniausiai tai būna palangė. Kad sodinukai gerai augtų, jie turi būti aprūpinti šviesa ir šiluma, juos reikia reguliariai laistyti ir tręšti. Prieš sodinant į nuolatinę augimo vietą, sodinukus rekomenduojame grūdinti, išnešant juos į lauką.

Sėkmės!