Kompostuokite biologines vasarnamio atliekas

Kompostuokite biologines vasarnamio atliekas

Kompostuokite biologines vasarnamio atliekas

Vasarą daug laiko praleidžiama vasarnamyje ar sode. Virtuvės, sodo ar sausojo tualeto atliekas labai lengva kompostuoti į dirvožemį, kurį vėliau galima naudoti lysvėse. Jeigu į kompostavimo įrangą yra dedamos maisto atliekos, reikia užtikrinti, kad į jį nepatektų pelės ir žiurkės. Be to, tualeto atliekos yra kompostuojamos gerai uždarytoje kompostavimo įrangoje. Atviroje kompostavimo įrangoje ar krūvoje galima kompostuoti tik sodo atliekas.

Kompostuojant virtuvės atliekas,  kompostavimo įranga turi būti su sandariai uždaromu dangčiu ir dugnu, kad į ją nepatektų graužikai. Vasarnamiuose ir kaime esančiuose pastatuose, kur žiemą niekas negyvena, nėra būtina naudoti kompostavimo įrangą su šilumos izoliacija.

Kompostuojant maisto atliekas praktiška yra nuolatos naudojama kompostavimo įrangą: ji yra su dangčiu, per kurį į įrangą yra dedamos naujos atliekos, o senesnės atliekos yra kompostavimo įrangos apatinėje dalyje. Kompostavimo įrangoje yra skirtingo senumo kompostas, ir niekuomet nereikia laukti, kol viso komposto turinys bus tinkamas naudoti. Nuolatos naudojama kompostavimo įranga gali būti ištuštinama tuomet, kai tam kyla poreikis ir kai kompostavimo įrangoje reikia padaryti vietos. Jei bioatliekų yra daug, kompostavimas vyksta greičiau, nei tuomet, kai atliekų kiekis yra mažesnis.

Vasarnamyje naudojamos kompostavimo įrangos priežiūra nėra sudėtinga, jei įrangos viduje yra oro paskirstymo kanalas. Komposto masė gauna deguonies net ir tuo atveju, jei ji nėra reguliariai maišoma, sako „Biolan“ patarė sodininkystės klausimais Riikka Kerttula.

Dėka kompostavimo tualeto, virtuvės atliekos tampa dirvožemiu.

Daugelyje kaimuose esančių namų ir vasarnamių yra naudojami lauko tualetai. Juose įrengti kompostavimo lauko tualetai suteikia galimybę kompostuoti biologines atliekas.

Kompostuojant sausojo tualeto atliekas reikia užtikrinti, kad iš kompostavimo įrenginio neištekėtų skysčiai, kurių sudėtyje yra maistinių medžiagų. Dėl šios priežasties kompostavimo įranga turi būti su dangčiu, dugnu ir, jeigu įmanoma, su galimybe žarnos pagalba skysčių perteklių surinkti į kanistrus. Ypatingai tuomet, kai yra kompostuojamos „Biolan“ šaldančio tualeto atliekos, gali ištekėti skystis, sako Riikka Kerttula.

Kompostavimo tualete, kuriame yra įrengta šilumos izoliacija, atliekos yra kompostuojamos jau pačiame tualete ir papildomas kompostavimas nėra reikalingas. Jeigu kompostas bus naudojamas tręšiant maistui naudojamus augalus, kompostuoti rekomenduojama mažiausia vienerius metus.

Kompostavimo įrenginys su šilumos izoliacija yra patogus, nes jame galima kompostuoti ir vasarnamio virtuvės biologines atliekas, o atskiras kompostavimo įrenginys nėra reikalingas, duoda užuominą Rikka Kerttula.

Sodo atliekoms kompostuoti yra reikalingas didelis kompostavimo įrenginys.

Vasarą sode susikaupia daug įvairios, kompostavimui tinkamos medžiagos – žolės, piktžolių, nužydėjusių gėlių ir pan. Rudenį  - sugrėbti lapai, šakos. Medžiagos susikaupia daug, dėl to optimalus kompostavimo įrangos dydis yra iki 1000 litrų.

Sodo atliekas galima kompostuoti kompostavimo įrangoje be šilumos izoliacijos, iš lentų pagamintoje dėžėje ar tiesiog sudėjus į krūvą. Paskutiniųjų dviejų trūkumu yra lietaus sukeliamas maistinių medžiagų išplovimas, piktžolių sėklų pernešimas su vėju į kompostą ir vėjo sukeliamas kompostavimo masės išdžiuvimas. Jeigu kompostuojama plastikiniame kompostavimo įrenginyje, kompostavimo procesas vyksta daug greičiau, lyginant su kompostavimu medinėje dėžėje, sako Riikka Kerttula.

Sodo atliekų kompostavimas yra žymiai paprastesnis, jei kompostavimo įrenginių yra du. Vienas pildomas, kitame ramiai gaminasi komposto masė. Sodo atliekų kompostavimas trunka 2-3 metus.

Papildoma informacija:

Aušra Vaičienė

Tel: +370 6636 6520

ausra.vaiciene@biolan.com