KOMPOSTAVIMAS VASARNAMYJE

KOMPOSTAVIMAS VASARNAMYJE

Vasarnamio virtuvės, sausojo tualeto ir sodo augalų atliekas lengva kompostuoti, o maistinių medžiagų gausią kompostinę žemę galima naudoti sode.

KOMPOSTAVIMAS VASARNAMYJE

Vasarnamio virtuvės, sausojo tualeto ir sodo augalų atliekas lengva kompostuoti, o maistinių medžiagų gausią kompostinę žemę galima naudoti sode.

Kompostuojant sumažinamas mišrių atliekų kiekis

Virtuvėje susidarančių biologinių atliekų kompostinė turi turėti sandarų dangtį ir dugną, kad į ją nepatektų graužikai. Kompostuojant maisto likučius, patogu naudoti ištisus metus veikiančią kompostinę, turinčią dangtį, per kurį galima lengvai įmesti naujų atliekų, ir apačioje esančias dureles, per kurias komposto masę lengva išimti. Kompostinėje susidaro įvairaus senumo sluoksnių ir niekada nereikia laukti, kol bus gatavas visas kompostas, nes seniausią komposto masę, esančią kompostinės apačioje, galima patogiai išimti per apačioje esančias ištuštinimo dureles. Kai yra daug biologinių atliekų, kompostavimo ciklas yra greitesnis nei tada, kai kompostuojamos medžiagos yra mažai. Biolan Greitoji kompostinė 220 eco ir 500 bei Biolan Organinių atliekų kompostinė  – tai visus metus veikiančios kompostinės.

Kompostinę prižiūrėti paprasta, jei jos viduje yra ortakis, kaip, pavyzdžiui, Biolan kompostinėje vasarnamiams, Organinių atliekų kompostinėje ir Biolan Greitojoje kompostinėje 220 eco ir 500. Tokiu būdu deguonies į komposto masę patenka net ir komposto masės reguliariai nemaišant.

Vasarnamyje, kur žiemą negyvenama, nebūtina kompostinė su šilumos izoliacija. Pavyzdžiui, Biolan kompostinės vasarnamiams korpusas yra apšiltintas, o dangtis – ne.

Biologines atliekas vasarnamyje taip pat galima apdoroti mažame Biolan Bokashi kibire. Naudojant Bokashi, virtuvės biologinės atliekos apdorojamos lengvai ir ekologiškai. Į Bokashi kibirą pagal nurodymus instrukcijoje dedamos bioatliekos ir Bokashi EM sėlenos. Kai kibiras yra pilnas, susidariusi biomasė toliau apdorojama kompostinėje, o galutinis rezultatas – gaunamas maistinių medžiagų gausus dirvožemis.

 

Kompostuojamos sausojo tualeto atliekos

Daugelyje vasarnamių naudojami sausieji tualetai. Jų atliekas taip pat galima kompostuoti. Kompostuojant sausojo tualeto atliekas reikia pasirūpinti, kad iš komposto neišsilietų maistinių medžiagų turintys skysčiai. Todėl kompostinė turi turėti dangtį, dugną ir, pageidautina, galimybę surinkti skysčių perteklių į tam skirtą talpą. Pavyzdžiui, Biolan kompostinėje vasarnamiams yra numatyta galimybė elastine tampria žarna nuvesti susidariusius skysčius į bakelį.

Kompostuojant tualeto atliekas termiškai izoliuotame korpuse, atliekos greitai virsta kompostu, kurį galima naudoti dekoratyviniams augalams tręšti, tačiau rekomenduojama tokią komposto masę kompostuoti papildomai bent vienus metus.

Vasarnamio virtuvėje susidarančias bioatliekas galima kompostuoti ir Biolan kompostavimo tualete, nereikia atskiros ištisus metus veikiančios kompostinės.

Sodo atliekoms reikia didelės kompostinės

Vasarą sode atsiranda daug įvairios kompostuojamos medžiagos – tai nupjauta žolė, piktžolės, nužydėjusios gėlės, netinkami naudoti daržo produktai, rudenį nukritę lapai. Todėl sodo kompostinė turi būti pakankamai didelė. Daug sodo atliekų galima kompostuoti 900 litrų talpos Biolan sodo kompostinėje, kuri puikiai atlaiko oro pokyčius.

Sodo atliekas galima kompostuoti neapšiltintoje kompostinėje, iš lentų sukaltoje dėžėje ar tiesiog sukrautas į krūvą. Medinės kompostinės ir krūvos trūkumas yra tas, kad smarkus lietus gali išplauti maistines medžiagas, į kompostuojamą masę gali patekti piktžolių sėklų, o vėjas komposto masę gali išdžiovinti. Plastikinėje sodo kompostinėje kompostavimo procesas vyksta greičiau nei kompostinėje iš medinių grotelių. Sodo atliekas patogiausia kompostuoti dviejose kompostinėse: kai viena kompostinė pildoma, kitoje komposto masė bręsta. Sodo atliekų kompostavimas krūvoje užtrunka apie 2–3 metus.