KAMBARINIŲ AUGALŲ DAUGINIMAS

KAMBARINIŲ AUGALŲ DAUGINIMAS

KAMBARINIŲ AUGALŲ DAUGINIMAS

Daugelį kambarinių augalų galima greitai ir gan lengvai dauginti dalijant senus augalus arba naudojant jų auginius. Dauginimo būdas priklauso nuo augalų augimo būdo. Varpiniai augalai dauginami juos dalijant. Vijoklinius augalus galima dauginti iš auginių. Jei augalas formuoja horizontalias šakas – ūglius, kurių galuose formuojasi daigai, jais taip pat augalus galima greitai padauginti. Geriausia kambarinius augalus dauginti pavasarį, kai jie atsibunda po žiemos miego ir pradeda augti. 

Kambarinių augalų dauginimas iš auginių

Paprasčiausias būdas gauti auginius augalų dauginimui – genint kambarines gėlės pavasarį. Nupjaukite auginį taip, kad liktų pora lapų segmentų. Nuimkite apatinį lapą, nes jis gali pūti, o nuo jo puvinys įsimeta į auginius. Daugumos auginių šaknys atsiranda ten, kur anksčiau buvo lapai.) Auginys mažiau džiūsta, jei neturi daug lapų, užtenka 1–3 sveikų lapų.

LAPŲ AUGINIUS galima paimti iš daugumos augalų. Lapų auginius galima nupjauti nuo pagrindinio arba šoninio ūglio viršaus. Ūgliams pjaunamos šakelės turi būti tvirtos, vešlios ir sveikos. Nuo ūglio viršūnės nupjaukite maždaug 10 cm ilgio šakelę ir nuimkite apatinį lapą. Nupjautas ūglis įterpiamas pakankamai giliai į drėgną dirvą, kad vieta, nuo kurios buvo pašalintas apatinis lapas, būtų dirvoje. Į tą patį vazoną rekomenduojama sodinti kelis auginius.

Daigindami kambarinių augalų auginius vandens inde, atminkite, kad nors lapams reikia šviesos, šaknys geriau vystosi tamsoje. Daiginimo indą užtamsinkite nepermatomu audiniu arba folija. Kai tik išleis šaknis, auginius pasodinkite į žemę.

STIEBO AUGINYS – tai šakelė, nupjauta nuo augalo stiebo arba iš ūglio vidurio. Stiebo auginiai – efektyvus kambarinių augalų dauginimo būdas, nes iš vieno, pavyzdžiui, vijoklinio augalo, ūglio galima paimti kelis auginius. Nupjaunamos apie 10 cm šakelės, nuo jų nuimamas apatinis lapas. Iš stiebo auginių galima lengvai užauginti augalus su šaknų galiukais ūgliuose. Tai, pavyzdžiui, skindapas, filodendras ir vaškuolė.

Kai kurie kambariniai augalai gali būti dauginami tik iš lapo ar net lapo gabalėlio. Labiausiai paplitęs augalas, dauginamas iš lapų auginių, yra sanpaulija. Auginiai nupjaunami nuo motininio augalo. Lapų auginiai visiškai įsodinami į dirvą. Iš lapo auginio išaugs naujas augalas, kurį galima atsargiai nuimti ir pasodinti į vazoną.

Viršūnės auginiais dauginami augalai:
Stiebo auginiais dauginami augalai:
Lapų auginiais dauginami augalai:
Tradeskantė 
Lamstas
Begonija
Kinrožė
Skindapas
Siningija
Benjamino fikusas
Gebenė lipikė
Lapinis kaktusas
Pelargonija
Vaškuolė
Peperomija
 
Kolumnėja
Streptokarpas
 
Gausiažiedis stefanotis
 
     

    

Auginiai lengviau įsišaknija augimo terpėje, kurioje yra daug oro. „Biolan“ kaktusų žemėje yra smėlio ir smulkinto lengvojo žvyro, todėl žemė išlieka puri net tada, kai ji būna drėgna. Sukulentai ir kaktusai turi būti sodinami greitai džiūstančioje kaktusų žemėje.

Prieš sodinimą žemę palaistykite: 1 dl vandens/l žemės. Pasodinę augalus pasirūpinkite, kad žemė būtų drėgna. Įsišaknijantiems auginiams reikia daug drėgmės, todėl ant vazono galite uždėti skaidrų plastikinį maišelį ir padaryti jame mažas skylutes vėdinimui. Purškimas padidina oro drėgmę. Vazoną su auginiais pastatykite šviesioje, bet ne tiesioginių saulės spindulių apšviečiamoje vietoje.

Šakninių augalų daigai įsišaknija greitai.

Kai kuriems kambariniams augalams išsivysto ilgos šoninės šakos arba ūgliai, kurių galuose formuojasi nauji maži daigai su šaknimis (pvz., chlorofitas). Augalai, kurie formuoja ūglius, yra lengvai dauginami. Jei ūgliai nupjaunami ir pasodinami į dirvą, jie greitai įsišaknija. Naują sodinuką galima nupjauti nuo motininio augalo iš karto arba jam įsišaknijus.

Sudrėkintą kaktusų žemę suberkite į nedidelį vazoną ir į ją švelniai įspauskite ūglius. Įsišaknijimo metu auginių lapus drėkinkite purkštuvu.

Ūgliais dauginami augalai:
Palaipinė uolaskėlė
Ritlenis
Chlorofitas

 

Dalijimas yra paprastas būdas dauginti augalus.

Paprasčiausias būdas kambarines gėles padauginti ir atgaivinti senas – tai jas padalinti. Palaistykite dalinamą augalą dieną prieš jo dalijimą. Iš vazono išimkite augalą  ir atsargiai padalinkite jį į dalis. Galite naudoti peilį.

Naujus kambarinių augalų sodinukus sodinkite į atskirus vazonus. Žemę rinkitės pagal augalo poreikius. Rekomenduojame rinktis universalią žemę - „Biolan“ juodžemis. Kaktusams ir sukulentams rinkitės „Biolan“ kaktusų žemę. Prieš sodindami augalą į vazoną, žemę sudrėkinkite ir tik po kelių dienų pradėkite atsargiai, po truputį laistyti padalintą augalą. Padalintą augalą keletą dienų saugokite nuo per didelio karščio ir drėkinkite jo lapus.

Dalijant dauginami augalai:
Sansevjera
Klivija
Aglaonema
Kalatėja
Vėzdūnė