KAKTUSŲ PRIEŽIŪRA

KAKTUSŲ PRIEŽIŪRA

Kaktusai mėgsta šviesą, tačiau juos reikia laistyti rečiau nei kitus kambarinius augalus.

KAKTUSŲ PRIEŽIŪRA

Kaktusai mėgsta šviesą, tačiau juos reikia laistyti rečiau nei kitus kambarinius augalus.

Speciali, ekologiška, trąšomis praturtinta Biolan Kaktusų žemė yra skirta kaktusų auginimui. Jos rūgštingumas, oringumas ir maistinių medžiagų kiekis yra tinkamai subalansuotas kaktusams augti.

Kaktusai yra kilę iš Šiaurės ir Pietų Amerikos. Jie skiriasi dydžiu – nuo mažų iki didelių į medžius panašių augalų. Kaktusų lapai per daugelį metų yra pakitę į spyglius.

Dauguma kaktusų kilę iš sausringų regionų. Šie kaktusai yra kolonų arba apskritimų formos, ir savo kilmės vietoje jie auga saulės šviesoje, dėl to saulėta namų palangė yra tinkamiausia vieta kaktusams auginti.

Antrajai grupei priskiriami kaktusai iš pirmykščio miško, vadinami žemės dangos augalais, pvz. lapiniai ir jungtiniai kaktusai ir didžiažiedžiai nakteniai. Jie auga medžių pavėsyje, tad augant vazonėlyje, jie taip pat nėra atsparūs stipriam karščiui.

Kaktusai sodinami į smėlėtą dirvą.

Gamtoje kaktusai auga smėlyje, ant žvyro ir akmenų. Kaktusų žemė, naudojama kaktusams auginti, turi būti smėlinga ir rūgštoka. Kaktusams patinka ankštos augimo sąlygos, todėl juos reikėtų sodinti į nedidelius, neglazūruotus molinius vazonėlius.

Kaktusus reikia tręšti labai atsargiai.

Biolan Natūralus maistinis skystis augalams puikiai tinka kaktusams tręšti. Trąšų į laistymo vandenį vasarą pilama kas dvi savaites, kiek mažiau nei tręšiant kitus kambarinius augalus.

Kuvagalleria1

Kaktusas pražysta po poilsio laikotarpio.

Kaktusui pražysti reikia poilsio laikotarpio. Augimo vieta poilsio periodu turi būti vėsi (10-15°C), sausa ir pakankamai šviesi. Laistymą galima sustabdyti arba sumažinti iki minimumo. Jei nebus poilsio laikotarpio ir vėsesnės kambario temperatūros - kaktusas nepražys. Vasarą kaktusus galima išnešti į lauką ar į balkoną. Vasarą kaktusai laistomi reguliariai.

Kaktusų priežiūra kas mėnesį.

  • Gruodžio-sausio mėn.: kaktusai laikomi beveik sausai. Reguliariai laistomas tik kalėdinis kaktusas; koralinis kaktusas ir kalėdinis kaktusas gali būti šiek tiek tręšiami. Visiems kaktusams papildomos šviesos galima suteikti  4 valandas per parą.
  • Vasario-kovo mėn.: baigiasi poilsio laikotarpis ir tai tinkamiausias laikas pailsėjusių augalų seną žemę pakeisti nauja. Laistyti vis tiek reiktų saikingai.
  • Balandžio–gegužės mėn.: augalus su pakeistomis žemėmis reiktų laikyti ant palangės, kuri yra apsaugota nuo kaitrios vidurdienio saulės. Pradedama tręšti skystosiomis trąšomis. Maistinis skystis naudojamas atskiestas, silpnesne forma, nei kitiems kambariniams augalams. Laistyti pradedama dažniau. Vidudienį augalus galima šie tiek apipurkšti. Auginiai gali būti imami iš gerai išaugusių ūglių.
  • Birželio-liepos mėn.: visi kiti kaktusai gali būti saulės šviesoje, tačiau kalėdiniai kaktusai, lapiniai kaktusai ir koraliniai kaktusai mėgsta dalinį pavėsį. Tręšimas tęsiamas. Tinkamas metas auginiams imti.
  • Rugpjūčio-rugsėjo mėn.: visi kaktusai turi būti visiškoje šviesoje. Tik neįsišakniję auginiai turi būti laikomi daliniame pavėsyje. Laistymas ir tręšimas turi būti pradedamas mažinti. Kalėdiniams kaktusams turi būti suteiktas poilsis.
  • Spalio-lapkričio mėn.: visi kaktusai statomi į vietą, kur yra daug šviesos. Esant galimybei, specialių lempų pagalba augalams galima suteikti papildomos šviesos 2-3 valandas per dieną. Tręšimas sustabdomas ir stipriai sumažinamas laistymas, kaktusams prasideda poilsio laikotarpis.