Jukai pavasaris prasideda jau vasarį

Jukai pavasaris prasideda jau vasarį

Jukai pavasaris prasideda jau vasarį

Atėjo kambarinių gėlių pavasarinės priežiūros metas!

Nesvarbu, kad už lango pusnys, o žiema net nesiruošia trauktis, ilgėjančios dienos ir natūrali šviesa žadina kambarinius augalus iš žiemos miego. Kol augalai nepradėjo augti, metas jų pavasariniam valymui ir priežiūrai. Dabar svarbiausia pakeisti augalų žemę ir pradėti juos tręšti.

Kambarinių augalų augimo tempą lemia šviesos kiekis. Tamsusis žiemos metas pristabdo kambarinių augalų augimą ir nuo lapkričio iki sausio pabaigos jie yra ramybės būsenos. Pradėjus ilgėti dienoms ir šviesti saulei, kambariniai augalai pradeda augti.

- Kambariniams augalams optimali dienos šviesos trukmė yra apie 12 valandų. Pirmieji po tamsios žiemos prasidėjusio augimo požymiai paprastai pastebimi, kai diena trunka ilgiau kaip 9 valandas. Tai atsitinka vasario viduryje. Vasario pabaigoje – kovo pradžioje diena trunka jau 10 valandų, šiuo metu net lėčiau augantys augalai išleidžia naujų lapų ir ūglių. Pavasarinius augalų priežiūros darbus reikėtų atlikti iki šio laiko, – primena „Biolan“ sodininkystės konsultantė Inese Käspri.

Venkite perlaistyti žemę!

Pavasarinė kambarinių augalų priežiūra pradedama nuo dulkių nuvalymo nuo lapų. Švarūs lapai sugeria daugiau saulės šviesos ir geriau ją pasisavina. Greičiausias būdas nuvalyti augalų lapus – nuplauti juos po dušu.

- Vėsią vandens srovę reikėtų pirmiausia nukreipti į augalų lapus, kad nesušlaptų žemė. Vandens perteklius ypač kenksmingas augalams, pasodintiems į vazonus, iš kurių vanduo negali ištekėti, – perspėja Inese Käspri.

Didelius augalus gali būti sunku nunešti į dušą. Jų lapus galima nuvalyti drėgna šluoste.

Būtinai keiskite žemę!

Kambarinių augalų žemę reikia keisti kartą per metus. Daugelis nesupranta, kodėl žemę reikia keisti.

- Dažnai manoma, kad žemės keitimo tikslas yra suteikti augalo šaknims daugiau vietos. Jei augalas augo lėtai, nusprendžiama žemės nekeisti. Tačiau tai tikrai dar labiau pablogins ir taip sunkiai augančių augalų būklę – teigia Inese Käspri.

- Žemė sensta ir ilgainiui suslūgsta. Senoje žemėje augalų šaknims trūksta deguonies, jie gali pradėti dusti. Be laistymo vandens ir ypač cheminių trąšų, žemėje prisikaupia kalkių ir druskų. Kai žemėje padidėja druskų kiekis, augalas nebegauna pakankamai vandens ir pradeda silpti, – tęsia Inese Käspri.

Prieš persodinant augalą, pirmiausia reikia šiltu vandeniu išplauti iš vazono apnašas ir kitus nešvarumus. 

Reguliariai keičiant vazone žemę, augalo šaknys liks gyvybingos. Žemės keitimas mažiausiai traumuoja augalą, jei tai atliekama ankstyvą pavasarį, naujo augimo pradžioje. Labai gera žemė kambariniams augalams yra natūralus „Biolan“ Juodžemis.

Augalus tręšti pradėkite vasarį.

Dažniausia blogo augalų augimo priežastis yra nepakankamas jų tręšimas. Kambariniai augalai greitai sunaudoja vazono žemėje esančias maistines medžiagas. Jei augalai reguliariai netręšiami, jiems pradeda trūkti maistinių medžiagų ir augalai pradeda nykti.

- Kambariniams augalams tręšti tinka su laistymo vandeniu maišomas „Biolan“ Natūralus maistinis skystis augalams arba kartą per mėnesį į augalo vazoną įstatomos „Biolan“ Natūralios mitybinės trąšų lazdelės.  Norintiems mažiau rūpesčių, rekomenduoju natūralias mitybines lazdeles, nes jose esančios trąšos veikia ilgai, – pasakoja „Biolan“ konsultantė Inese Käspri.

Reikia laikytis dozavimo nurodymų, o tiksli informacija apie augalams reikalingą trąšų kiekį nurodyta ant pakuotės. Augalus reikia reguliariai tręšti nuo vasario iki spalio pabaigos.

7 žemės keitimo etapai.

Jei laikysitės nurodymų, žemė bus geros struktūros ir tokia išliks iki kito keitimo.

1. Prieš keisdami žemę augalą gerai palaistykite.

2. Prieš dėdami į vazoną, žemę sudrėkinkite kitame inde – 1 dl vandens / 1 litrui žemės.

3. Išimkite augalą iš seno vazono ir atsargiai pašalinkite nuo šaknų senas žemes. Negyvas šaknis nupjaukite.

4. Į kito vazono dugną įpilkite dviejų centimetrų sluoksnį „Biolan“ Keramzitas ir padenkite jį plonu žemės sluoksniu.

5. Įdėkite augalą į vazoną. Jo šaknis užpilkite sudrėkinta žeme ir švelniai prispauskite. Viršuje palikite vietos laistymui.

6. Pakeitę žemę, iškart nelaistykite augalo, perkelkite jį kelioms dienoms į tiesioginių saulės spindulių neapšviečiamą vietą. Dažnai drėkinkite augalo lapus purkštuvu.

7. Po kelių dienų pradėkite augalą po truputį laistyti.

Papildoma informacija:

„Biolan“ sodininkystės konsultantė Inese Käspri

inese.kaspri@biolan.com