DAIGŲ AUGINIMAS PAGREITINA VEGETACIJOS LAIKOTARPĮ.

DAIGŲ AUGINIMAS PAGREITINA VEGETACIJOS LAIKOTARPĮ.

DAIGŲ AUGINIMAS PAGREITINA VEGETACIJOS LAIKOTARPĮ.

Vasario–kovo mėnesiais ateina metas sėti ilgos vegetacijos, iš daigų auginamus augalus, pavyzdžiui, pomidorus. Greitai augančios daržovės sėjamos gegužės pradžioje, kad patalpose daigai neištįstų. Daigų auginimas yra galimybė pratęsti vegetacijos laikotarpį. Vasara Baltijos šalyse yra tokia trumpa, kad auginamos daržovės nesuspėja užderėti, o gėlės nepražysta iki šalnų, nebent daigai yra auginami patalpose. Daigų auginimui puikiai tinka gerai apšviesta palangė.

Sėklų sėja

Geriausia sėjimui žemė - smulkiagrūdė „Biolan“ sėjimo ir pikavimo žemė, kurios sudėtyje yra daigams naudingų mikrobų. Mikrobai saugo daigų šaknis ir užtikrina augalų augimą.

Prieš sėją dirvą reikia sudrėkinti; tinkamas vandens kiekis yra apie 1 dl vandens 1 litrui dirvos. Prieš sėją žemių paviršius išlyginamas. Sudrėkintas žemes po sėjos pakanka tik papurkšti – tai užtikrina, kad laistymo vanduo neišjudins ar nenuplaus sėklų. Sėklos padengiamos sėklos storio žemių arba smėlio sluoksniu, o drėgmei palaikyti uždedamas stiklo lakštas arba permatoma plėvelė. Labai mažos sėklos nedengiamos. Ant žemių paviršiaus galima palikti šių augalų sėklas:

  • strėlialapių ksantosomų
  • begonijų
  • bobramunių
  • heliotropų
  • skaistažiedė nuogrėda
  •  lobelijų
  •  petunijų
  •  rusmenių
  •  šalavijų
  •  tabako

 

 

  • Naudokite švarius daiginimo indelius bei Sėjimo ir pikiavimo žemę.
  • Prieš sėją sudrėkinkite žemes.
  • Išlyginkite žemių paviršių. Pasėkite sėklas ir lengvai įspauskite jas į dirvą.

 

Laistymą palengvina „Biolan“ kiminų tabletės

Jeigu esate linkę perlaistyti augalus, sėjai rinkitės patogias naudoti „Biolan“ kiminų tabletes. Dažniausia klaida daigų augimo metu yra šaknų uždusimas dėl perlaistymo. Kai vandens nelieka sėjimo indelio apačioje, kiminų tabletės net ir sušlapusios išlieka pakankamai purios. Skirtingai nuo mulčio, samanų pagrindu pagamintame auginimo substrate nesusidaro pelėsis, o ­tai yra privalumas auginant daigus.

Išdygus daigams patikrinama, ar po stiklu ar plėvele temperatūra nėra per aukšta. Saulėtomis dienomis danga nuimama arba užtikrinama ventiliacija. „Biolan“ Mini šiltnamyje yra puikios sąlygos daiginti sėklas, nes dėl ypatingos jo dangčio konstrukcijos, užtikrinamas geras vėdinimas: sėkloms sudygus mini šiltnamio dangtį galima pasukti į vėdinimo padėtį.

Daigų pikiavimas.

Retai pasėti daigai išleidus pirmuosius lapelius ir augalų lapams pradėjus liestis tarpusavyje yra pikiuojami, t.y., persodinami į atskirus vazonus. Persodinant į vazonus, kaip auginimo terpė naudojama „Biolan“ sėjos ir pikiavimo žemė. Daigams paaugus, į kiminų tabletes arba nedidelius vazonėlius pasėti augalai persodinami į didesnius vazonus.

Agurkų, moliūgų ir kukurūzų sėja

Agurkų, moliūgų ir saldžiųjų kukurūzų daigų augimo laikotarpis yra tik 3–4 savaitės, todėl atvirame lauke sodinamus augalus reikėtų pasėti tik gegužės mėnesio pradžioje. Visų šių daržovių sėklos yra pakankamai didelės, todėl šie augalai yra sėjami į atskirus vazonėlius. Sėjami taip pat, kaip ir pikiuojami augalai, tačiau dažniausiai daigai gali augti tame pačiame vazone visu daigų auginimo metu.

Tręšimas daigų augimo metu

Praėjus kelioms savaitėms po sėjos, kai daigai įsišaknija, ateina laikas tręšti. Pageltę apatiniai daigų lapai yra aiškus ženklas, kad augalus reikia papildomai tręšti. Tręšti galima į laistymo vandenį įmaišytomis maistinėmis medžiagomis arba į vazono žemes įmaišytomis papildomomis trąšomis.„Biolan“ natūralus maistinis skystis augalams pilamas į laistymo vandenį kiekvieno laistymo metu.

Saugojimui tinka tik lėtai tirpstančios organinės trąšos, pavyzdžiui, „Biolan“ vištų mėšlo granulės. Šių papildomų trąšų į vazoną galima įberti sodinimo metu.

Vazono krašte padaroma dugną siekianti duobutė,  į kurią įpilama sausų trąšų. Svarbu, kad trąšos nesusimaišytų su žeme, o išliktų vientisos. Tikslias tręšimo instrukcijas rasite ant pakuotės.

Kad nepritrauktumėte vabzdžių, ant trąšų užberkite žemių sluoksnį. Papildomos trąšos maistines medžiagas išskiria visą daigų augimo laikotarpį, o daigams palaistyti pakanka tik vandens.