„BIOLAN“ ŽALIOSIOS REVOLIUCIJOS PRIEŠAKYJE – POKYČIUS SPARTINA SUOMIŲ INOVACIJOS.

„BIOLAN“ ŽALIOSIOS REVOLIUCIJOS PRIEŠAKYJE – POKYČIUS SPARTINA SUOMIŲ INOVACIJOS.

„BIOLAN“ ŽALIOSIOS REVOLIUCIJOS PRIEŠAKYJE – POKYČIUS SPARTINA SUOMIŲ INOVACIJOS.

Suomijos bendrovė „Biolan“, gaminanti auginimo substratus ir sodininkystės produktus, Suomijos mieste Euroje atidarė unikalią pasaulinio lygio biopluošto gamyklą. Naujasis gamybinis pastatas padės „Biolan“ sumažinti durpių naudojimą. Suomija yra viena iš žaliosios revoliucijos pradininkių, o „Biolan“ didžiuojasi būdama šios svarbios misijos priešakyje. Tai didžiausia investicija įmonės istorijoje, kurios vertė viršija septynis milijonus eurų.

Būdama novatorė, „Biolan“ išsikėlė tikslą rasti tvarias alternatyvas durpėms, nes įmonė siekia būti žaliųjų sprendimų kūrimo priešakyje. „Biolan“ jau 2021 metais paskelbė, kad iki 2040 metų palaipsniui atsisakys durpių naudojimo, o naujoji biopluošto gamykla yra svarbus žingsnis siekiant šio tikslo. Biopluošto gamyklos bandymų etapas prasidėjo 2022 metų rudenį, o dabar, kai jis jau baigėsi, švenčiamas oficialus gamyklos atidarymas.

„Neseniai pakoregavome procesus ir įrangą, todėl dabar galime teigti, jog biopluošto gamykla veikia ir procesas vyksta net geriau nei tikėjomės. Galutiniai produktai yra aukštos kokybės ir bus naudojami mūsų gaminiuose, kurie prekyboje pasirodys 2023 m. pavasarį“, – sako Hannamaija Fontell, „Biolan“ produktų plėtros direktorė.

„Biolan“ sukūrė unikalų gamybos procesą, o bendradarbiaujant su įrangos gamintoju gamykloje įrengta inovatyvi įranga ir taikomi naujoviški gamybos metodai. Naujojoje biopluošto gamykloje, be kitų medžiagų, kaip žaliava auginimo substratams ir durpių produktams naudojami medienos pramonės šalutiniai produktai ir greitai atsinaujinanti pelkių biomasė.

„Biopluošto gamykla kaip pagrindinius savo produktus iš pradžių gamins du skirtingus galutinius produktus. Niekas kitas Suomijoje nenaudoja medienos pluošto kaip žaliavos auginimo substratams  ir rišamajai medžiagai, o kitas mūsų galutinis produktas – medienos pluošto ir pelkių biomasės mišinys – yra visiškai unikalus ir niekur kitur pasaulyje negaminamas“, – sako Fontell.

Dabartinės krizės aplinkoje biopluošto gamykla siūlo tvarius sprendimus. Žaliavinių durpių, kaip žaliavos auginimo substratams ir rišamosioms medžiagoms, prieinamumas ateityje greičiausiai mažės. Naujoji biopluošto gamykla jau dabar siūlo nuodugniai ištirtą ir praktiškai patikrintą alternatyvą tiek auginimo substratams, tiek durpių produktams gaminti.

„Esame ne durpių įmonė, o auginimo substratų gamintojas, siūlantis aplinką tausojančius produktus. Suprantame, kad pasaulis keičiasi, o kartu su juo turi keistis ir gamyboje naudojamos žaliavos“, – sako „Biolan“ generalinis direktorius Teppo Rantanen.

„Biolan“ veiklos esmė buvo žiedinė ekonomika per visą įmonės gyvavimo laikotarpį – net tada, kai šis terminas apskritai dar nebuvo sugalvotas. Naujas gamybinis pastatas mums yra svarbi investicija į ateitį. Mes nesitikime greito pelno. Dabar galime pasiūlyti alternatyvą durpėms auginimo substratų gamyboje ir tikime, kad esame vieni pirmųjų, žengiančių didelį žingsnį pokyčių link“, – apibendrina Rantanen.