Apie tai, kaip tinkamai prižiūrėti orchidėjas

Apie tai, kaip tinkamai prižiūrėti orchidėjas

Apie tai, kaip tinkamai prižiūrėti orchidėjas

Beveik kas trečias Suomijos gyventojas namuose turi orchidėjų. Orchidėjos yra moterų mėgiamiausios gėlės, tačiau turėti jų namuose norėtų netgi kas trečias vyras. Kas trečias orchidėjų savininkas išmeta nužydėjusias gėles, nors jos galėtų namuose vėl skleisti žiedus. Tai paaiškėjo po Biolan atliktos vartotojų apklausos, kurioje dalyvavo 1000 suomių.

Paprastai žmonės perka orchidėjas, kai jos žydi, o jos žydi keletą mėnesių. Tinkamai prižiūrimos orchidėjos namuose klesti ir žydi keletą kartų.

"Orchidėjos netoleruoja šalčio ir skersvėjo, ypač žiemą, todėl pasirūpinkite, kad pakeliui į namus jos nesušaltų." Biolan sodininkystės patarėja Inese Käspri primena, "kad sušalusios orchidėjos gali numesti žiedus ir pumpurus, tačiau pats augalas gali būti dar gyvas".

Nužydėjusias gėles patręškite

Vienas iš trijų savininkų nužydėjusias orchidėjas išmeta, tačiau du iš trijų savininkų toliau rūpinasi augalu ir jį tręšia.

Daugumai kambariuose auginamų orchidėjų nepatinka dirvožemis, tačiau jos puikiai auga joms skirtame medžių žievės mišinyje, kuriame nėra maistinių medžiagų. Taigi, kad augalai klestėtų ir žydėtų, juos reikia reguliariai tręšti. Orchidėjas patręškite tuoj pat po to, kai jos nužydės.

"Patariame tręšti orchidėjas būtent joms skirtomis trąšomis. Orchidėjas reikia tręšti ištisus metus pagal instrukciją vandenyje ištirpintomis trąšomis". Inese Käspri "pataria netręšti augalų tik žydėjimo laikotarpiu, kad gėlės ilgiau žydėtų".

Laistykite kartą per savaitę

„Drugelių orchidėja‟ (lot. Psychopsis Mariposa) pakankamai gerai toleruoja sausą žievės mišinį, nes sukaupia vandens lapuose ir šaknyse. Įprastas drėkinimo intervalas svyruoja nuo vienos savaitės iki dviejų savaičių. Taigi, geriau laistyti rečiau nei per dažnai. Neseniai palaistytos orchidėjos šaknys yra apvalios ir žalsvos. Prieš laistydami kitą kartą palaukite, kol šaknys išdžius. Sausos šaknys yra pilkos sidabro spalvos ir raukšlėtos.

"Laistant galima vazoną su gėle kelioms minutėms įmerkti į kambario temperatūros vandenį." Inese Käspri sako, "kad kai šaknys tampa žalsvos, laistyti nebereikia."

Kas pora metų keiskite substratą

Beveik kas trečias orchidėjų augintojas rūpinasi tais pačiais augalais keletą metų – 36% moterų ir 25% vyrų. Orchidėjos jaustis puikiai, jei kas pora metų pakeisite substratą. Senoji augimo terpė sutankėja, todėl augalas nebeaprūpinamas deguonimi ir gali pradėti pūti jo šaknys. Paprastai parduotuvėje įsigytos orchidėjos jau augo 2—3 metus, todėl parsinešus augalus namo reikia netrukus pakeisti žievės mišinį. Geriausias laikas keisti substratą yra iškart gėlei peržydėjus.

Įvairioms orchidėjų rūšims reikia skirtingų substratų. Storašaknės orchidėjos gerai auga rupiame substrate, o plonašaknėms orchidėjoms patinka smulkesnė terpė. Kai kurioms orchidėjoms patinka, kai šaknys greitai išdžiūsta, o kitos puikiai auga, kai drėgmės kiekis nekinta.

"Orchidėjų augintojams Biolan sukūrė specialų orchidėjų auginimo mišinį, susidedantį iš pušies žievės, biosolido, pluoštinių durpių ir perlito. Maišydami šiuos ingredientus ir vadovaudamiesi pakuotės instrukcijomis savo orchidėjoms lengvai paruošite  tinkamiausią terpę."

3 patarimai, kaip prižiūrėti „drugelių orchidėjas‟

  1. Laistykite kartą per savaitę Panardinkite vazoną į kambario temperatūros vandenį ir palaukite keletą minučių.
  2. Reguliariai tręškite švelniu vandens ir orchidėjų trąšų tirpalu.
  3. Po žydėjimo pakeiskite substratą nauju. Substrato sudėtyje turi būti pušies žievės, medžio anglies ir stambios ląstelienos durpių. Keiskite jį kas pora metų.

BIOLAN vartotojų apklausa elektroniniu būdu buvo atlikta 2017 m. spalio mėnesį Ir joje dalyvavo 1000 suomių. Respondentai pasiskirstė taip: 51% moterų ir 49% vyrų.