AMARILIŲ PRIEŽIŪRA.

AMARILIŲ PRIEŽIŪRA.

Amarilė yra nuostabus svogūninis augalas, kurį gali auginti net pradedantieji gėlių augintojai.

AMARILIŲ PRIEŽIŪRA.

Amarilė yra nuostabus svogūninis augalas, kurį gali auginti net pradedantieji gėlių augintojai.

Nuo svogūnėlio pasodinimo iki žydėjimo užtrunka 6-8 savaites. Gėlių svogūnėliai parduodami rudenį ir žiemą. Kartą per metus iš svogūnėlio išauga 1–3 žiedstiebiai, kurių viršuje atsiveria trys–penki varpelio formos žiedai. Amarilės gali žydėti kasmet.

Sodinimas.

  • Prieš sodinimą pamirkykite svogūnėlių šaknis. Nemerkite į vandenį viso svogūnėlio.
  • Į vazono dugną įberkite sluoksnį keramzito..
  • Sodinkite taip, kad pusė svogūnėlio liktų virš žemės paviršiaus.
  • Po sodinimo palaistykite, leiskite žemei išdžiūti.
  • Pastebėjus dygti pradėjusį žiedpumpurį, atsargiai pradėkite laistyti - vandenį pilkite į lėkštutę po vazonu.

Dažniausias sodinimo laikas yra ruduo ir žiemos pradžia. Amarilei auginti reikia parinkti vos keliais centimetrais už svogūnėlį didesnį vazoną. Sodinkite svogūnėlius į purią Biolan Kaktusų žemę. Žemė pradžius greičiau ir šaknys nebus nuolatinėje drėgmėje, jei į vazono dugną  įbersite Biolan Keramzito.

Vazonas laikomas vietoje, kur yra daug šviesos. Sodinant žemė palaistoma, tačiau, kai iš svogūnėlio pradeda dygti storas žiedpumpuris, pradedamas kruopštus laistymas kambario temperatūros vandeniu. Paties svogūnėlio laistyti negalima, o augalą saugiausia laistyti naudojant lėkštutę po vazonu.

Žydinčios amarilės priežiūra.

Amarilė mėgsta šviesą, nėra jautri skersvėjams ar temperatūros svyravimams. Laistyti reikėtų labai nedaug, nes dėl perlaistymo gėlės stiebas labai stipriai išsitempia. Ilgą gėlės stiebą galima paremti pagaliuku arba nupjauti ir pamerkti į vazą. Apvyniojus gumine juostele nupjauto stiebo pagrindą, tuščiaviduris stiebas bus apsaugotas su perlinkimo.

Amarilės priežiūra baigus žydėti.

Kai žiedai nuvysta, jie yra nupjaunami. Jei paliksite žiedus ant augalo, pradės vystytis sėklos ir svogūnėlis susilpnės. Tačiau prieš nupjaunant gėlės stiebą, leidžiama žiedui nuvysti. Kai žiedas nuvys, amarilė pradės kaupti maistines atsargas kitų metų žydėjimui. Augalas kas savaitę tręšiamas Biolan Natūraliu maistiniu skysčiu augalams  ir laikomas vietoje, kur yra daug šviesos.

Kuvagalleria1

Amarilė pavasarį išnešama į lauką.

Atšilus orams amarilę galima perkelti į pusiau pavėsingą vietą sode. Ilgą laiką lyjant, gėlės svogūnėlį reikia saugoti nuo lietaus vandens, nes svogūnėlio permirkimas gali sukelti raudonųjų dėmių ligą. Raudonųjų dėmių liga pasireiškia raudonomis juostelėmis ant svogūnų lukštų, lapų, žiedstiebio ir pumpurų. Šios ligos galima išvengti sodinant svogūnėlius sodinimo fazėje taip, kad pusė svogūnėlio liktų virš dirvos paviršiaus.   

Prieš prasidedant šalčiams, įneškite amarilę į kambarį.

Augalas į kambarį įnešamas prieš prasidedant šalnoms. Kelias savaites amarilė laistoma saikingai, po to 2-3 mėnesiams laistymas visiškai nutraukiamas,  o vazoną galima laikyti tamsoje. Per laistymo pertrauką svogūnėlyje vystosi žiedpumpuris. Kai svogūnėlis pradeda žydėti, jis persodinamas į naują žemę ir vazonas perkeliamas į erdvią kambario vietą.